petek, 2. marec 2012

Kvinojina "rižota" s popečenim koromačem

Priprava in fotografije: Urška K.


V današnji jedi nastopata dve »zvezdi« – kvinoja in koromač.
Ime jedi mi je sprva dalo za misliti … kako jo imenovati; ali uporabiti ime rižota? Ali raje kvinojina kaša .. ? Navsezadnje sem uporabila kar ime rižota, čeprav se malo smešno sliši, ker ne gre za riž … kvinota pa se tudi smešno sliši …. :D Skratka … k receptu.

Kvinoja je beljakovinska bomba. Vsebuje več beljakovin kot katerokoli žito, celo do 20%. Poleg tega je bogata z vitamini in minerali (E, B6, riboflavin, niacin, tiamin, folna kislina, kalcij, fosfor, železo, mangan, magnezij, baker, natrij, kalij, cink …). Zlahka se pripravi, zaradi nežnega okusa jo lahko mešamo z vso zelenjavo, je lahko prebavljiva, zaradi beljakovinskega deleža pa je zelo koristna v jedilniku vegetarijancev. Njena dodatna prednost je, da ne vsebuje glutena.

Koromač  je zelenjava nežnega maslenega okusa, ki rahlo spominja na meto. Je bogat z vitaminom C, betakarotenom, folno kislino, železom, kalijem in kalcijem. Priprava je zelo enostavna, saj ga lahko uživamo surovega, kuhanega ali dušenega, pečenega … Koromač je dobrodošel v kuhinji gurmanov in ljubiteljev mastnih jedi, saj nase veže slabe maščobe, blaži pa tudi težave s prebavo. Najboljši okus razvije, če ga le rahlo popečemo ali pokuhamo.

Sestavine:
1 skodelica kvinoje
1 koromač
Razna zelenjava (jaz sem uporabila 1 korenček, ½ bučke, 1 paradižnik)
1 čebula
Paradižnikova mezga
Začimbe po želji (jaz sem uporabila baziliko in timijan)
Na soncu sušen paradižnik (najdemo ga v večjih trgovinah)
Kokosovo olje
Žlica konopljinega olja
Sol
Poper

Priprava
Kvinojo skuhamo po navodilih na embalaži. Narežemo korenček in čebulo ter ju narahlo prepražimo. Posolimo, popopramo in začinimo. Postopoma dodajamo narezano bučko in narezan paradižnik. Na koncu dodamo narezan sušen paradižnik in paradižnikovo mezgo (če želimo bolj začinjeno, dodamo čili ali tabasko). Ko je kvinoja skuhana (približno 10 – 15 minut), jo vsujemo v omako in še rahlo vse skupaj pokuhamo, da se vpijejo okusi.
Med kuhanjem narežemo koromač po dolgem na približno ½ cm debele rezine. Od enega koromača lahko dobimo 5 do 6 rezin. Natremo jih z malo soli. Koromač lahko popečemo v ponvi, pečici, na žaru ali v pekaču za tople sendviče. Sama sem izbrala kar pekač za tople sendviče. Pustila sem peči toliko časa, da so na površini rezin nastali tipični vzorčki od peke (glej sliko). Čudovito pri koromaču je, da ga sploh ni treba posebej začiniti, saj sam poskrbi za razvoj odličnega okusa. Njegov blag maslen in rahlo peperminast okus pa se odlično poda k močnejšemu okusu po paradižniku iz rižote.
Postrežemo ju skupaj in uživamo. Dober tek!

PS. Če želite, lahko zraven dodate popečen mlad sir, ki se odlično ujema s koromačem in kvinojino kašo.