nedelja, 27. maj 2012

Zdrava jagodna marmelada

Priprava in fotografije: Urška K.



Opomba: marmelada je pasirana, džem pa vsebuje koščke sadja.

Obožujem jagode in pripravke iz jagod, no, vse sadno je zame slastno! Džeme in marmelade uporabljam pri večini sladic, zatorej te okusne ozimnice pri nas ni nikoli preveč -  Žlica marmelade lahko okusno popestri smoothie, zajtrk ali presno tortico, lahko celo priročno nadomesti sladkor.
In ker smo ravno sredi sezone jagod, objavljam recept za zelo okusen in zdrav jagodni džem, ki bo obogatil jedilnik v mrzlih dneh. Kajti ni lepšega kot sredi zime odpreti kozarček, iz katerega zadiši po rdečih jagodah in te omamen vonj popelje v čas pozne pomladi …. ;)

Sestavine za cca 8 kozarčkov po 2 dl
3 kg svežih jagod (kupite pri kmetu, v okolici, vzgojite doma …)
250 g fruktoze (ali drugega sladkorja, ki ni bel)
6 žlic limoninega soka (organsko pridelana limona)
8 – 9 steklenih kozarčkov po cca 2 dl (boljše kateri viška kot premalo)
Priporočljio: papirnate brisače, predpasnik in palični mešalnik

Priprava
Čiste kozarčke odpremo in položimo na pladenj (pokrovčkov ni treba). Pladenj damo v pečico ter segrejemo na 50°C.
Jagode očistimo zelenja, speremo pod vodo in narežemo na koščke. V večji lonec vsujemo sladkor, vlijemo limonin sok in vanj stresemo narezane jagode. Premešamo in pustimo nekaj minut, da se sladkor raztopi. Kuhamo približno 10 – 15 min in med kuhanjem redno mešamo. Jagode se v določeni meri že same začnejo pretvarjati v kašo, preostale pa pretlačimo s paličnim mešalnikom, tako da nastane groba kaša, oz. če so jagode že zelo zrele, jih lahko stlačimo kar s tlačilko za pire krompir. Meni je ljubše, da ni sama kašica, temveč da ostanejo v njej celi koščki jagod. Kakor komu odgovarja. Ko začne nastajati pena po vrhu, jo z žlico sproti odstranjujmo (baje da pena tudi povzroča kvarjenje) – pena je zelo okusna in bi jo bilo škoda vreči proč. Dajamo jo lahko posebej v kakšno skledico (lahko jo uporabimo za sladico), no, ali pa kar v usta … :) Lansko leto sem pripravila marmelado, katere nisem do konca zavrela, saj sem želela ohraniti vitamine. Malo me je skrbelo, da se marmelada ne bi pokvarila, pa so se vsi lončki obnesli. Tudi letos sem napravila enako, pa bomo videli, kako se bo obnesla letos. Poleg tega da je takšna marmelada bolj zdrava, je tudi okus bolj ohranjen in poln, v primerjavi z okusom marmelade, ki se dlje časa kuha.
Kašo še vročo napolnimo v tople kozarce, čim bolj do vrha. Zelo pomembno je, da sta pokrovček in kozarec suha. Še posebej pazljivo obrišemo do suhega zunanji in zgornji rob kozarca ter notranji rob pokrovčka. Namreč vlaga v tem delu lahko povzroči, da se marmelada pokvari. Zelo priročne pri tem opravilu so papirnate brisače, ki jih lahko po uporabi vržemo stran; sadje namreč vsebuje močna barvila, ki povzročajo težko odstranljive madeže, če umažemo krpe ali se umažemo po oblačilih (se pravi, tudi predpasnik je dobrodošel).

Napolnjene kozarčke postavimo skupaj in jih pokrijemo s servieto. Tako naj se počasi hladijo; mirno jih lahko pustimo kakšen dan. Ko so popolnoma hladni, jih pospravimo v hladen in temen prostor.
Zelo okusen je džem tudi iz drugega sadja, še posebej jagodičevja. Tudi mešana marmelada je zelo okusna, na primer pol jagod in pol črnega ribeza (njami). :)

četrtek, 17. maj 2012

Pečena polenta z zelenjavo in sirom

Priprava in fotografije: Urška K.

  
Sestavine
250 g bio polente
košček kokosovega masla – za namastitev pekača
zelenjava po želji – jaz sem uporabila 3 liste blitve, rjavi fižol in mlado čebulo
originalni feta sir
2 jedilni žlici skute
sol
origano

Priprava
Polento skuhamo po navodilih in jo enakomerno porazdelimo po namaščenem manjšem pekaču. Na vrhu namažemo plast skuto – pri tem ni nič hudega, če se skuta vmaže v polento. Blitvo prelijemo z vrelo vodo in jo kuhamo 2 minuti, toliko, da se omehča. Na plast skute položimo blitvo, nanjo pa čebulo, fižol in s prsti nadrobimo sirček. Solimo in začinimo z origanom. Kuhamo približno 10 – 15 min na 190°C (dlje kot se peče, bolj je polenta zapečena, vendar raje ne več kot 30 min).
Odlična samostojna jed, h kateri paše zelena solata z vrta, začinjena s prelivko iz osatovega in bučnega olja, jabolčnega kisa in malo gorčice.
Pa dober tek! :)

ponedeljek, 14. maj 2012

Kokosovi piškoti s čokolado

Priprava in fotografije: Urška K.


Recept za piškotke je nastal v kombiniranju dveh receptov, ki sem ju prejela od udeleženke naših delavnic. Dodala sem še malo svoje »soli« in nastali so zares slastni piškotki.

Sestavine
250 g kokosovega olja za pečenje
200 g fruktoze
Burbonska vanilija
Pecilni prašek
350 g brezgluteinske moke
150 g bio konopljine moke
4 domača jajca
Ščepec soli
Skodelica kokosove moke
Bio cimet, kardamom, ingver v prahu
1 – 2 jedilni žlici 100 % bio kakava v prahu
1 – 2 jedilni žlici rožičeve moke
250 g na koščke nastrgane jedilne čokolade (jaz sem uporabila črno čokolado s pomarančo, da obogati okus piškotov)

Priprava
Sestavine nagnetimo v gosto testo, na koncu dodamo nastrgano čokolado (da se ne bi začela prehitro topiti). Oblikujemo piškotke poljubnih oblik – če ustvarjamo kroglice v velikosti standardnih kokosovih kroglic, dobimo piškotov za približno 70 – 80 kosov. V pekač položimo peki paper in nanj položimo kroglice, po želji jih lahko sploščimo, da nastanejo piškotkom podobne oblike.
V prej segreti pečici pečemo piškote 8 – 10 min na 180°C. Piškoti so hitro gotovi in se lahko hitro preveč spečejo, zato je dobro spremljati peko.
Pa dober tek! ;)

sobota, 5. maj 2012

Ocvrti bezgovi cvetovi

Priprava in fotografije: Urška K.


Maj je čas, ko se lahko do sitega naužijemo dobrot, ki jih podarja bezeg. Spodaj je objavljen recept za slane cvetove s peteršiljem, ki so odličen okrepčilen zajtrk ali priloga h kosilu.

Sestavine
3 bezgovi cvetovi
skodelica brezgluteinske moke
1 dcl ovsenega mleka
2 bio domači/bio jajci
2 jedilni žlici kokosovega mleka
ščepec soli
manjši šopek svežega domačega/bio peteršilja

Priprava
Jajci, moko, mleko in sol razžvrkljamo v posodi, da nastane tekoča gosta masa. Peteršilj nasekljamo in dodamo v maso. S cvetov očistimo mrčes in nesnago, a jih ne peremo. Na ponvi segrejemo olje, posamično pomakamo cvetove v gosto maso in jih položimo v ponev. Cvremo do zlato zapečene barve.

* Več kot bomo dali dali moke, bolj gosta masa in debelejše “palačinke” lahko napravimo, ker masa ne bo stekla s cvetov. V tem primeru moramo preveriti, če se je tudi notranjost dobro zapekla.
Dober tek! :)

četrtek, 3. maj 2012

Ajdova kaša z mungo fižolom (ali zeleno sojo)

Priprava in fotografije: Urška K.


Sestavine
2 pesti ajdove kaše
1 pest mungo fižola (zelena soja)
1 srednji korenček
1 srednja čebula
sol, poper
1 jedilna žlica bio kokosovega olja za praženje
sojina omaka
1/2 dcl rdečega vina
1 jedilna žlica čemažovega pesta (če ga imate)

Priprava
Mungo fižol pripravimo po navodilih – ponavadi ga namakamo 30 minut in nato še 15 kuhamo v slani vodi. Skuhamo ajdovo kašo in ta čas prepražimo čebulo in korenček. Začinimo s soljo, poprom in sojino omako. Po cca 10 minutah, ko je ajdova kaša skuhana, jo dodamo v praženo mešanico in zalijemo z vinom. Dodamo tudi čemažov pesto. Proti koncu dodamo še skuhan mungo fižol in okusno kosilo je narejeno.